Tostrup by, Sønderholm sogn, Aalborg kommune

Genforeningssten i Hasseris Å, Tostrup by, Sønderholm sogn, Aalborg kommune Genforeningsstenen ligger i Hasseris A, nord for broen
i Tostrup by, 9240 Nibe. (Foto: Michael Andersen).
GPS-koordinater (link): 56.986640 9.774796
En del år var teksten på genforeningsstenen næsten ulæselig, men efter Ålborg kommunes renovering af stenen, fremtræder den nu med tydelig tekst.

Teksten på stenen er:
Sönderjylland
9 / 7 vundet 1920
Benny Dahl Houmann, Sønderholm har i Bjergposten, Årskrift 2020 for Lokalhistorisk forening i Frejlev - Nørholm - Sønderholm sogne berettet om stenens historie.
Det fremgår heraf, at stenen blev rejst ved genforeningen i 1920 af den dengang kun 19-årige Karl Kristjan Larsen, søn af gårdejer Anton Christian Larsen og hustru Laurine Larsen, Tostrupgård, Tostrupvej 172. På det tidspunkt arbejdede han hjemme som arbejdskarl, men i modsætning til sin slægt i flere generationer fravalgte han landbruget og blev uddannet som lærer. Som lærer virkede han flere steder i Danmark, og den kreativitet, som han viste i 1920, fulgte ham gennem hele livet.

Blot 5 år efter efter tilblivelsen af stenen blev den omtalt i "Fra Himmerland og Kjær Herreder 1924-1926" af Johannes Vejlager, som i sin senere bog Genforeningsmindesmærkernes Historie fra 1939 bl. a. skriver:
..... dette paa sin Vis enestaaende og ejendommelige Genforenings-Mindesmærke har siden 9. Juli 1920, til hvilken Dag Ordene var indhugget i Stenen, ligget som Aaens Glædesbud om en lykkelig Stund, der sent vil glemmes i vort Folks Historie.
De måske efter nutidens smag lidt svulstige ord er rigtige, for det er den eneste genforeningssten, der er rejst i en å!