Skibelund krat, Malt sogn, Vejen kommune

Genforeningssten i Skibelund krat, Malt sogn, Vejen kommune Genforeningsstenen står på en høj i den østre ende af Skibelund Krat med front mod syd (Kongeådalen), 6600 Vejen.
GPS-koordinater (link): 55.447470 9.114690 Siden af genforeningsstenen i Skibelund Krat, Vejen kommune
Siden af genforeningsstenen i Skibelund Krat.
Genforeningsstenen i Skibelund Krat blev afsløret den 15. juli 1920 af fhv. forstander Knud Pedersen, Skibelund Efterskole i overværelse af kong Christian den Tiende, Dronningen, Kronprins Frederik, Arveprins Knud og 10.000 mennesker. Efter dækket var faldet udtalte Knud Pedersen: Stå nu her, stærke sten, til vidnesbyrd for slægterne om vor glæde over genforeningen. Gid fjendehånd aldrig må røre dig!

Billedhugger N. Hansen-Jacobsen, Vejen har skabt mindet, hvor Kai Hoffmanns tekst på den ene side lyder:
SVÆRDTID ER ENDT
DET ER PLOVTID PAA NY
VENNETID
FRÆNDETID
GROTID OG GRY

KAI HOFFMANN
På den anden side står den af billedhuggeren komponerede tekst:
MÆND
FRA VESTERHAVETS KYSTER
TIL DET STILLE OCEAN
HAR KÆMPET FOR
AT RET BØR VÆRE MAGT
VI MINDES DISSE HELTE
I VOR SAGA SKAL DET STAA
DE FRELSTE HJEM
TIL DANMARK
VORE BRØDRE SØNDEN AA
På den tredje side står der:
18 C IX 64
19 C X 20
Hoffmanns tekst er trykt som vignet på side 49 i hans digtsamling "Sværdtid er endt -" fra 1920. Digtet er også anvendt på genforeningsstenen i Sigerslev, Stevns kommune og på befrielsesstenen i Vålse, Guldborgsund kommune.

Stenen stammer fra en stor stenblok, fundet ved Læborg. Den var så stor, at den blev kløvet i fire stykker, hvoraf den største del blev valgt som genforeningssten.

(Stenen på H.F. Feilbergs grav i Askov samt stenen i Rødding over frimenighedens faldne i første verdenskrig er frasprængninger fra samme sten.)