Hoven by og sogn, Ringkøbing-Skjern kommune

Genforeningssten i Hoven by og sogn, Ringkøbing-Skjern kommuneGenforeningsstenen står i den private have - uden adgang for almenheden - til ejendommen Hårkjærvej nr. 15 Hoven by, 6880 Tarm.
GPS-koordinater (link): 55.841702 8.779742
Genforeningsstenen på ejendommen Skovlyst ved hedeplantagen Haarkær er rejst af ejendommens daværende ejer, tandlæge N. Thorlacius-Ussing, Vejle.

Afsløringen fandt sted den 19. juni 1921 og selv om der var tale om placering af stenen på privat grund, deltog mange i afsløringsfesten.

I en ramme af de 2 sønderjyske guldhorn, som er indhugget efter tegning af arkitekt Christof Hans lyder teksten:
Kæmpesten bliv Enhedsmærke! -
Hedens Skjald, du lille Lærke.
Syng om Danske, der kom Hjem. -
Udelukte, - glem ej dem!
Nederst er de to relevante årstal:
1864       1920
Tandlægen havde indbudt 14 landskendte digtere til en konkurrence om indskriften. Der indkom 21 forslag, som blev overgivet til en dommerkomite, bestående af rektor J. Alsted, sagfører Gyntelberg og sønderjyden, lærerinde C. Plov, alle bosat i Vejle. Dommerkomiteen valgte verset, som nu pryder stenen, men komiteen ønskede dog, at ordet "Udlukte" blev ombyttet med en mildere betegnelse for de landsmænd syd for den nye grænse, som ikke kom tilbage til Danmark. Den anonyme forfatter ønskede imidlertid ikke at ændre verset, så resultatet blev, som det blev.


Poul Erik Strømø fortæller om bl.a. denne genforeningssten i en TV-udsendelse den 20. juli 2020 i TV Vestjylland.
Nedenunder årstallene er der 2 datoer for afstemningen i første og anden zone, 10/2 og 14/3, men de er ikke umiddelbart synlige, men i TV-udsendelsen kan datoerne erkendes som følge af den særlige belysning, som blev anvendt under optagelsen.