Abild by og sogn, Tønder kommune

Genforeningssten i Abild by, Abild sogn, Tønder kommune Genforeningsstenen står foran Abild Motel, Ribe Landevej nr. 66, Abild, 6270 Tønder.
GPS-koordinater (link): 54.979377 8.863136
Genforeningsstenen i Abild blev afsløret den 26. september 1938. Afsløringen var oprindeligt bestemt til genforeningsdagen den 15. juni 1938, men på grund af udbrud af mund- og klovsyge blev datoen rykket til kongens fødselsdag. Gårdejer Hans Andersen, Kongsbjerg bød som formand for Dansk Samfund velkommen til deltagerne fra sognet, Tønder by og enkelte fra fjernere egne.

Det stedlige brandkorps' orkester spillede og de fem nordiske flag vajede ved mindestenen, der stod hyldet i et gammelt dannebrogsflag, som indtil 1864 havde vajet over danske forsamlinger i Sønderjylland. Siden blev det opbevaret af en kvinde, der før sin død overgav det til sygeplejerske Søster Ellen, Ribe, med bøn om, at hun ville lade det komme tilbage til den genforenede landsdel, så det - når det var slidt op - kunne blive begravet i Sønderjyllands jord.

Indskriften er digterpræsten Kaj Munks vers, som er indhugget af kunstneren Alf Trier Hansen:
FRA
NORDEN
KOM JEG
NU STAAR JEG KVÆR
OG VIDNER:
SE! DET ER
DANMARK
HER
Kaj Munk deltog ved afsløringen og udtalte:
I mangfoldige år lå denne sten skjult og uden mæle, som en del af Norden i Danmarks muld, men en dag blev den vækket af sin tusindårige søvn. Nu måtte den tale. Tidens fylde var kommen. Og nu står vi her i et forunderligt øjeblik på vor konges fødselsdag, i årets skønneste måned, med høj, blå himmel hvælvende over os, og en frisk brise strygende ind fra havet, men samtidig lægger angst og spænding et tryk ind over os alle. I en sådan stund lader vi stenen, der står her, vidunderlig skøn at skue, prydet med flag, der er os helligt, vise sit ansigt og tale sandhed: Her er Danmark! Men der skal ikke mange af de moderne helvedeskræfter til for at vælte denne sten over ende, og skulle nogen gøre det, så har den stået her som udtryk og symbol for det sind, der har vist sig ikke at kunne løbes over ende, og sådan skal den da tale til det Danmark, der færdes forbi på vejen.


Ordet kvær er et forældet ord for rolig eller stille.